Nak masak lauk yang lain dari yang lain? Jom cuba recipe ni. Pastikan kerisik yang digunakan
masih baru kerana aroma kerisik yang lama di simpan tidak enak
baunya. Ivy ni memang suka mencuba walaupun bukan resepi yang orang
kata hebat tapi yang penting agak menyelerakan.
Bahan-bahan
6 ketul kepak ayam (dipotong 3 setiap satu)
4 tangkai cili kering (blend)
2 biji bawang merah (blend)
2 ulas bawang putih (blend)
1sudu makan gula
1 biji bawang besar
4 tangkai cili kering (blend)
2 biji bawang merah (blend)
2 ulas bawang putih (blend)
1sudu makan gula
1 biji bawang besar
1/2 sudu makan kerisik
Garam
Perasa Ajinomoto
Garam
Perasa Ajinomoto
Cara-cara
Goreng ayam sehingga kekuningan dan angkat. Tumis bahan kisar kecuali cili dan bawang besar sehingga
naik bau, kemudian masukan kerisik dan bawang besar dan kacau sebati. Dan akhir sekali masukkan ayam dan masukan garam dan perisa tambahan dan
kacau lagi.
Ok siap dihidang untuk seisi keluarga. Selamat mencuba!
No comments:
Post a Comment