Saturday, September 14, 2013

Ayam Masak Kerisik



Nak masak lauk yang lain dari yang lain? Jom cuba recipe ni. Pastikan kerisik yang digunakan masih baru kerana aroma kerisik yang lama di simpan tidak enak baunya. Ivy ni memang suka mencuba walaupun bukan resepi yang orang kata hebat tapi yang penting agak menyelerakan.

Bahan-bahan

6 ketul kepak ayam (dipotong 3 setiap satu)
4 tangkai cili kering (blend)
2 biji bawang merah (blend)
2 ulas bawang putih (blend)
1sudu makan gula
1 biji bawang besar
1/2 sudu makan kerisik
Garam
Perasa Ajinomoto


Cara-cara
Goreng ayam sehingga kekuningan dan angkat. Tumis bahan kisar kecuali cili dan bawang besar sehingga naik bau, kemudian masukan kerisik dan bawang besar dan kacau sebati. Dan akhir sekali masukkan ayam dan masukan garam dan perisa tambahan dan kacau lagi.

Ok siap dihidang untuk seisi keluarga. Selamat mencuba!


No comments:

Post a Comment